Stel, ik wil Artilenzen. En dan?

Je denkt er serieus aan om te kiezen voor ArtiLens. Hoe zien de stappen eruit?

Informatiebijeenkomst

Je moet natuurlijk goed geïnformeerd zijn voordat je een beslissing neemt over zoiets belangrijks als implantlenzen. Daarom organiseren de meeste klinieken regelmatig vrijblijvende informatiebijeenkomsten. Tijdens zo’n bijeenkomst krijg je eerst een presentatie, waarna je vragen kunt stellen aan een oogarts, optometrist of iemand die Artilenzen heeft.

Vooronderzoek

Om te bepalen of jouw ogen wel of niet geschikt zijn voor implantlenzen, krijg je een vooronderzoek. Tijdens dit vooronderzoek:

  1. wordt er gesproken over je motivatie, je ogen en je gezondheid,
  2. wordt de benodigde correctie voor je ogen bepaald,
  3. worden verschillende oogmetingen uitgevoerd en wordt er gekeken naar de totale gezondheid van je ogen.

Op basis van deze gegevens bepaalt de oogarts of jouw ogen geschikt zijn voor implantlenzen.

Belangrijk: heb je zachte contactlenzen, dan moet je deze 2 weken voor het onderzoek uitlaten. Bij harde contactlenzen is dit 4 weken.

Toestemmingsverklaring

Vervolgens ontvang je een toestemmingsverklaring waarin staat dat:

  1. je voldoende bent ingelicht over de aard van de behandeling, inclusief de mogelijke risico’s en voor- en nadelen van lensimplantatie.
  2. je toestemming geeft voor de behandeling en vrijwillig tot dit besluit bent gekomen.

Wanneer je de verklaring hebt getekend wordt een afspraak gemaakt voor de behandeling.

De behandeling

  • Je wordt in de kliniek ontvangen door een verpleegkundige. Hij/zij druppelt je oog om de pupil te verkleinen en legt je de procedure uit. Daarna word je in de operatiekleding geholpen en neem je plaats in de behandelkamer.
  • Je krijgt een prikje voor de verdoving van het oog. Dit kan even vervelend zijn en is vergelijkbaar met een prikje bij de tandarts. Na ongeveer een kwartier is het oog volledig verdoofd en dan begint de arts met de implantatie van de lens.
  • Er wordt een klein sneetje in het hoornvlies gemaakt. Door dit sneetje wordt de lens in de voorste oogkamer geschoven. Als de lens precies voor de pupil zit wordt deze vast gezet aan de iris. Een klein plooitje van het irisweefsel wordt tussen de klipjes van de lens geschoven. Hierdoor blijft het lensje op zijn plaats zitten. Daarna wordt het sneetje gehecht (bij Artiflex lenzen is hechten niet nodig) en is de ingreep klaar.
  • Na deze behandeling die, afhankelijk van het type lens, ongeveer 20 à 30 minuten duurt, wordt het oog met een oogkapje afgedekt. Je gaat naar een ruimte om even bij te komen met een kopje koffie of thee. Een verpleegkundige controleert of het goed gaat en geeft een aantal instructies voor de postoperatieve behandeling.

Belangrijk: meestal wordt eerst één oog behandeld en pas als dit oog helemaal genezen is, het tweede oog.

Leefregels na de behandeling

Belangrijk is natuurlijk dat je oog voorspoedig kan herstellen zonder dat er complicaties optreden. Daarom zijn er een aantal “leefregels” na de behandeling. Volg altijd precies de instructies van je oogarts op!

  • Slaap tot ongeveer 1 week na de behandeling met een beschermkapje op het oog. Dit is om wrijven in de ogen tijdens het slapen te voorkomen.
  • Druppel het oog tot ongeveer drie weken na de behandeling met de voorgeschreven medicatie.
  • Voorkom de eerste weken na de behandeling druk op de ogen. Dus niet bukken, tillen, blazen enz.
  • De eerste dag na de behandeling niet douchen. De dagen daarna zodanig dat er geen water in het oog komt.
  • Gebruik de eerste weken geen oogmake-up.
  • Zwem een aantal weken niet.

Controles

Na de behandeling wordt het oog regelmatig gecontroleerd om te kijken of de genezing naar wens verloopt en of alles in orde is. De dag na de behandeling vindt altijd de eerste controle plaats. Als je tussen de controles door twijfels of vragen hebt, kun je altijd contact opnemen met de oogarts die je behandeld heeft.